Waar moet ik op letten bij een matras voor ouderen?

Wanneer u ouder wordt, wordt een goed matras steeds belangrijker. Het is immers niet meer vanzelfsprekend dat u goed ligt en lekker slaapt. Met de jaren is het lichaam nou eenmaal niet meer zo fit en vitaal als dat het eerst was. Zo ligt u niet meer per definitie in de juiste slaaphouding, uw lichaam heeft hier hulp bij nodig. Een goed ouderen matras kan hierbij helpen. Het juiste matras zal ervoor zorgen dat uw lichaam ‘s nachts de rust krijgt die het nodig heeft. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een ouderen matras? In onderstaand artikel vatten wij de belangrijkste eigenschappen van een goed ouderen matras voor u samen.

Een goed aanpassend vermogen is onmisbaar voor een matras

matras

Allereerst moet een matras een uitstekend aanpassend vermogen hebben. Dit betekent dat het matras zich moet vormen naar de contouren van uw lichaam. Op die manier zullen uw heupen en schouders iets verder wegzakken in het matras. Dit is nodig om de juiste slaaphouding te creëren. Als u jong bent, heeft het lichaam weinig moeite om deze houding aan te nemen. Dit is echter minder vanzelfsprekend als u ouder wordt. Het matras moet u hier een handje bij helpen. Als deze juiste slaaphouding, ook wel de natuurlijke dubbele S-vorm, niet wordt gerealiseerd zult u gebroken uit bed komen. U kunt dan eerder last krijgen van rug- nek- en schouderklachten. Dit is natuurlijk iets wat u wilt voorkomen.

Een matras met een uitstekend aanpassend vermogen is het traag- en koudschuim matras. Traagschuim staat bekend om haar aanpassend vermogen. Echter bestaan er grote kwaliteitsverschillen binnen verschillende traagschuim matrassen. Een veel gebruikte maatstaf om de kwaliteit van traagschuim te meten is de densiteit. Over het algemeen spreken we van een goed aanpassend vermogen als de densiteit van het schuim tussen de 50 en 60 ligt. Sommige matras aanbieders vermelden de densiteit van het matras niet. U kunt er dan eigenlijk vanuit gaan dat de densiteit niet aan de kwaliteitseis voldoet. Het is dus belangrijk om dit altijd na te gaan en indien na te vragen bij de aanbieder.

Ondersteuning bij een ouderen matras

Als laatste moet een goed ouderen matras de juiste ondersteuning bieden. Een matras moet uw lichaam als het ware iets omhoog tillen. Het is namelijk niet de bedoeling dat u wegzakt in uw matras. Ook dan zult u namelijk wakker worden met stijve spieren, omdat deze niet de kans hebben gehad om te herstellen gedurende de nacht. Vooral bij verouderde matrassen voldoet de ondersteuning niet aan de eisen. Het kan zelfs zo zijn dat er over de jaren een kuil is ontstaan. Voor u als oudere is het erg belangrijk dat het matras u goed ondersteund, omdat het lichaam dat op latere leeftijd niet meer automatisch doet.

Een materiaal dat een erg goede ondersteuning biedt, is koudschuim. Echter is het zo dat een matras gemaakt van enkel traagschuim niet in staat is om te voldoen aan de andere twee eigenschappen van een goed ouderen matras. Daarom is een matras gemaakt van een combinatie van traag- en koudschuim de beste keuze. Zo heeft u zowel de ondersteuning als het aanpassend vermogen en de drukherverdeling.

Conclusie

Een geschikt ouderen matras moet de volgende drie eigenschappen hebben: aanpassend vermogen, drukherverdeling en ondersteuning. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn deze drie eigenschappen essentieel voor een goed herstel van het lichaam gedurende de nacht. Zeker op latere leeftijd is dit belangrijk, omdat fit opstaan niet altijd meer vanzelfsprekend is. In dit artikel kunt u lezen welke aanbieders voldoen aan al deze eisen, en welk matras dus het meest geschikt is.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel