Slaapstoornissen bij ouderen

Slapen bij Ouderen. 

Het is algemeen bekend dat ouderen vaak minder lang slapen dan jongere mensen. Toch is het niet zo dat ouderen ook minder slaap nodig hebben. Daarom doen ouderen vaak middagdutjes. Meestal is dit geen reden tot zorg en het doen van een dutje na de lunch wordt zelfs aangeraden. Bij sommige ouderen kunnen er klachten gerelateerd aan slapen optreden. Vaak is dit geen reden tot grote zorgen. Maar wanneer u denkt dat u lijdt aan een slaapstoornis, is het belangrijk contact op te nemen met uw huisarts. Dit artikel laat zien wat de oorzaken kunnen zijn van slaapstoornissen bij ouderen, welke drie slaapstoornissen het meest voorkomen en welke tips kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

Oorzaken van slaapstoornissen

Slaapstoornissen (bij ouderen) kunnen ontstaan door onder andere een teveel aan stress, medische problemen of psychische problemen. Ook kan een verhoging van de medicatie-inname het slaapritme verstoren en ouderen kunnen een grotere gevoeligheid voor omgevingsfactoren ontwikkelen tijdens de slaap. Al deze factoren kunnen leiden tot een langere periode van slaapproblemen. Wanneer een slaapprobleem langer dan twee of drie maanden aanhoudt, spreken we van een slaapprobleem of een slaapstoornis.

De drie meest voorkomende slaapstoornissen

Volgens het Trimbos Instituut zijn Insomnie, slaapapneu en rusteloze benen de meest voorkomende slaapstoornissen bij ouderen. Wanneer men een langere tijd moeite heeft met in slaap komen, doorslapen of regelmatig wakker worden dan is er sprake van insomnie. De persoon is overdag moe en functioneert niet optimaal. Bij slaapapneu houdt iemand onbewust langer zijn adem in. De adempauzes duren langer dan 10 seconden. Bij meerdere ademstops per uur spreken we van slaapapneu. Deze ademstops belemmeren een diepe slaap waardoor u minder goed uitrust. Ook kan men snurken. Naast insomnie en slaapapneu komen rusteloze benen ook vaak voor onder ouderen. Dit zijn een soort stuiptrekkingen in de benen tijdens het slapen. Rusteloze benen kunnen ook pijn doen, tintelen of kriebelen. Men slaapt hierdoor minder goed door en is overdag meer vermoeid.

Waar moet u op letten bij een ouderen matras?
matras
Slapen bij ouderen
traagschuim
slapen bij ouderen

Tips voor een betere slaap

Een kwalitatief goed matras en hoofdkussen

Er zijn een aantal tips die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Heel belangrijk is een matras van goede kwaliteit en een passend hoofdkussen. Ouderen hebben baat bij een matras met traagschuim en koudschuim. Deze materialen worden veel gebruikt in de zorgsector en zijn effectief in het voorkomen van klachten die de slaap kunnen belemmeren. Materialen van hoge kwaliteit bevorderen de slaap en voorkomen dat u het te warm of te koud heeft ‘s nachts. Decupré, M-Line en Tempur zijn aanbieders die deze materialen van hoge kwaliteit aanbieden. Bent u benieuwd bij welke aanbieder u het best terecht kunt? Klik dan hier.

Andere dingen die u kunt doen

  • Wanneer u overdag moe bent, beperk dan het aantal dutjes, het liefst tot één van korter dan een uur na de lunch. Zorg dat u voor 15.00 weer wakker bent. Zo voorkomt u dat u ‘s avonds slechter slaapt.
  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Ga elke avond op een vast tijdstip naar bed, niet te vroeg. Sta elke ochtend op dezelfde tijd op, ook als u nog moe bent.
  • Ontspan de uren voor het naar bed gaan. Kijk geen televisie, maar onderneem een ontspannende activiteit. Lees bijvoorbeeld een boek of luister naar rustige muziek.
  • Meestal zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van slaapmedicatie voor ouderen, omdat het veel bijwerkingen kent en op de lange duur niet meer goed of hetzelfde werkt. Met hulp van een arts kan u het gebruik afbouwen.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel