Welk bedbodem is het meest geschikt voor ouderen?

Het essentiële belang van de juiste bedbodem. 

Dat een goed matras ontzettend belangrijk is voor een goede nachtrust wanneer u ouder bent, weet u waarschijnlijk wel. In dit artikel las u al waarom een goed matras van belang is. Toch stopt het comfort en de ondersteuning niet bij een matras. Er is namelijk nog een essentieel onderdeel van een goed slaapsysteem, namelijk de bedbodem! Een goede bedbodem hoort u een zeer goede ondersteuning te bieden. Echter is het niet makkelijk om een juiste bedbodem te kiezen met zo veel keus. Daarom vertellen we u vandaag iets over verschillende bedbodems en welke het meest geschikt is voor ouderen.

Waarom is een goede bedbodem zo belangrijk?

Een goede bedbodem is belangrijk voor een goede ondersteuning van het lichaam gedurende de nacht. Hoewel hoogwaardige matrassen al een deel van de ondersteuning op zich nemen, kan een goede bedbodem net dat beetje extra ondersteuning bieden. Dit is erg belangrijk, zeker wanneer u wat ouder wordt en uw spieren u niet meer vanzelfsprekend goed ondersteunen tijdens het slapen. Bij een goede ondersteuning krijgen uw spieren de kans om uit te rusten en te herstellen van de inspanningen van de dag. Zo zult u met soepele spieren ‘s ochtends weer uit uw bed stappen.

Waar moet u op letten bij een ouderen matras?
boxspring
koudschuim

Welke bedbodem is het meest geschikt?

Er zijn veel bedbodems op de markt. De meeste geven over het algemeen een goede ondersteuning. Echter zijn er ook bedbodems die negatieve effecten hebben op uw nachtrust. Een voorbeeld hiervan is een bedbodem veren of een spiraalbodem. Deze bodems geven een redelijke ondersteuning, maar oefenen daarbij wel druk uit op het lichaam. Dit komt door het gebruik van veren. Veren zullen ten alle tijden, wanneer u ze indrukt, terug willen keren in hun oorspronkelijke vorm. Hierdoor ontstaan piekdrukken. Deze piekdrukken kunt u voelen op uw lichaam, iets wat natuurlijk erg onprettig is.

Welke bedbodem dan wel geschikt is voor ouderen? Een boxspring! Een boxspring biedt een ontzettend hoge mate van ondersteuning. Daarbij tilt een boxspring het comfort van uw matras naar een hoger niveau. Er zijn twee type boxsprings: een met een kern van veren, en een met een kern van koudschuim. Hierboven heeft u al kunnen lezen dat een bedbodem met veren af te raden is vanwege de piekdrukken. Daarom kunt u het beste kiezen voor een boxspring met een kern van koudschuim. Koudschuim, ook wel high resilience foam genoemd, staat bekend om haar uitstekende ondersteuning. Dit type schuim, indien van hoge kwaliteit, gaat ook nog eens jaren mee. Hierdoor kunt u tot wel 14 jaar genieten van uw boxspring.

Een bijkomend voordeel van een boxspring is de hoogte. Doordat de boxspring een stuk hoger is dan een andere bedbodem of ledikant, kunt u gemakkelijk in- en uitstappen. Dit kan fijn zijn wanneer u bijvoorbeeld last heeft van rugklachten of wanneer minder mobiel bent.

Bent u benieuwd welke aanbieders geschikte boxsprings aanbieden? Klik dan hier.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel