Het belang van een goed matras voor ouderen

. Gezond ouder worden

Iedereen hoopt natuurlijk ook op latere leeftijd fit en vitaal te blijven. Er zijn genoeg stappen die u kunt nemen om gezond te worden of te blijven. Denk bijvoorbeeld aan een gezond en gevarieerd dieet. Ook regelmatig gematigd bewegen, zoals dagelijks fietsen of wandelen helpt u langer fit te blijven. Naast een gezond eetpatroon en voldoende beweging is een goede nachtrust ook een belangrijke factor voor uw gezondheid. Ouderen hebben, net als andere volwassenen, tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Desondanks komen de meeste ouderen niet aan deze uren, 44% heeft zelfs consistent last van slapeloosheid.

Dit is niet alleen vervelend in verband met woelen en piekeren, maar heeft ook een enorme impact op de gezondheid. Immers zult u niet volop van het leven kunnen genieten als u constant moe en stijf uit bed komt.  Wanneer de kwaliteit van slapen achteruit begint te gaan weet men vaak niet hoe ze dit op kunnen lossen. Waar komen deze klachten vandaan, en voornamelijk, hoe zal een goed matras deze verminderen?

ouderen matras
Online ouderen matras kopen
slaapstoornis

Klachten bij ouderen

Veelal geven ouderen aan toenemend last te krijgen van de gewrichten. Zo gaan de kniëen en schouders achteruit, wordt bewegen moeilijker en komt artrose vaker voor. Ook complicaties bij de heupen komen vaker voor, danwel door diezelfde gewrichtspijn of door eerdere heupoperaties. Daarnaast komen mensen sneller vermoeid uit bed, of juist met een stijve rug. Deze veelvoorkomende klachten zijn uiteraard geen compleet overzicht, maar veel ouderen zullen het wel herkennen. Een slechte nachtrust doordat mensen draaien en woelen om comfortabel te kunnen slapen leidt ook tot vermoeidheid. Tevens kan dit een zeurende pijn aan de onderrug veroorzaken, die men er dan eerst uit moet wandelen, of zelfs de hele dag blijft voelen. Al deze klachten nemen toe naarmate u ouder wordt en u niet meer de juiste ondersteuning krijgt gedurende de nacht.

Ongeveer rond uw dertigste stoppen de spieren te versterken en beginnen zij langzaam kracht te verliezen. Slijtage van kraakbeen wordt met leeftijd steeds merkbaarder. Dit kan zorgen voor pijn wanneer u ligt. Het is daarom essentieel dat een matras zich aanpast aan uw lichaam en bovendien geen druk op uw lichaam uitoefent. Wanneer het matras u als het ware draagt, zult u geen of minder pijn ervaren wanneer u langere tijd in één houding ligt.

 

Verband tussen slapen en klachten voor ouderen

Wanneer u  slaapt zijn de hersenen bezig om alle input van de dag te verwerken. Uw lichaam is hard aan het werk om te herstellen van alle inspanning die overdag geleverd is, zodat u ‘s ochtends weer uitgerust en fit wakker wordt. Om optimaal tot rust te komen, moet het matras echter wel een goed aanpassend vermogen hebben. Wanneer dit het geval is, zal uw wervelkolom in de juiste dubbele S-vorm liggen. Alleen wanneer deze houding gerealiseerd wordt, kunnen de spieren herstellen gedurende de nacht. Als het matras deze houding niet kan realiseren, zullen de spieren in de rug moeten gaan werken om deze houding toch aan te nemen. De spieren rondom de wervelkolom moeten dan de hele nacht aan het werk om schade aan het zenuwstelsel te voorkomen, waardoor u niet uitrust en al helemaal niet herstelt.

Naast een goed aanpassend vermogen moet een matras ook de druk op uw lichaam goed kunnen herverdelen. Dit houdt in dat er geen piekdrukken ontstaan op bepaalde delen van uw lichaam. Doordat de meeste materialen in matrassen terug willen naar hun oorspronkelijke houding komt er te veel druk op de schouder en heup. Deze piekdruk leidt tot slijmbeurs ontstekingen en de pijn aan deze gewrichten, wat kan leiden tot meer draaien en minder diepe slAls laatste moet een kwalitatief goed matras ook een goede ondersteuning bieden. Veel matrassen bieden onvoldoende ondersteuning. Dit kunt u bijvoorbeeld merken als u te ver wegzakt in het matras. Als gevolg hiervan moeten de spieren werken om uw lichaam toch enige vorm van ondersteuning te bieden. Al met al  moet een goed matras een goed aanpassend vermogen hebben, de druk op uw lichaam reduceren tot 0 en u goed ondersteunen. Gebeurt dit niet, dan komt u door een slecht matras met meer pijn uit bed dan waarmee u ging slapen, en dat is nooit de bedoeling.

Dat een goede nachtrust onmisbaar is voor het behouden van uw gezondheid is algemeen bekend. Het lichaam krijgt tijdens de nacht de kans om zich te herstellen en weer op te laden voor de volgende dag. Zo’n goede nachtrust is echter helaas niet voor  iedereen vanzelfsprekend. Zeker met toenemende ouderdomskwalen als sarcopenia, osteoporosis, en artrose kan de nachtrust nog wel eens wat te wensen over laten. Deze aandoeningen leiden vaak tot pijn en stijfheid in de rug en gewrichten. Hierdoor is het lastig om lekker te liggen,  waardoor veel ouderen aangeven dat de kwaliteit van de nachtrust met de jaren vermindert.

Het matras speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Zo kan een kwalitatief goed matras zorgen voor beter herstel en diepere ontspanning van de spieren. Daarentegen is een slecht matras vaak de boosdoener bij het verergeren van dergelijke klachten. In dit artikel wordt uitgelegd hoe een slecht matras uw nachtrust kan verstoren en een kwalitatief goed matras uw nachtrust juist kan verbeteren.

Bent u benieuwd welk matras een uitstekend aanpassend vermogen, een perfecte drukherverdeling en een goede ondersteuning heeft, en welke dus aangeraden wordt voor ouderen? In dit artikel komt u daar achter.

 

 

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel